Живи зелени стени

Вертикални градини

Вертикалните градини или още наричаните живи зелени стени стават особено актуални в последните няколко десетилетия. Представляват вертикално озеленени повърхности, като за първообраз могат да се приемат традиционните озеленени стени (или фасади), както и вдъхновени от природата покрити с мъхове и растителност скални образувания.

фиг. 1

Развитието на технологиите и произвоството, както необходимостта от интеграция на повче растителност в презастроената градска среда стимулират развитието на богат набор от системи за вертикално озеняване. На пазара се предлагат множество решения, които включват сакции, дизайнерски окачени съдове за растителност, панели, въжени конструкции, както и хидропонни системи с минимално количество почвен субстрат.

Вариантите за изпълнение на вертикално озеленяване вече отдавна надминават представата за стената борасла с бръшлян, или лозницата пред къщата. А ползите от приложението на такива системи в градската среда са безспорни предвид влошаването на жизнените условия както навън, така и в интериора. Вертикалните градини могат да бъдат изпълнени както навън по фасадата на сградата или например плътната ограда към съседа, така и в интериора- за обществени, жилищни, промишлени сгради, предлагайки връзка с природата въпреки затвореното пространство, в което съвременния човек прекарва 80% от времето си.

Една малка част от преимуществата от вертикалното озеленяване са заемайки минимално пространство са:

 • подобраяването на микроклимата
 • намаляването на шумовото замърсяване
 • пречистването на въздуха от фини прахови частици и летливи органични съединеня
 • подобряване на визулано естетическите качества
 • позитивен ефект върху психическото здраве

В градоустройствен мащаб може да се говори и за още ползи като: управление на дъждовните води и намаляване на водния оток при порои, намаляване на ефекта на топлинния остров (повишаване на температурата на градовете сравнено с околията ), подобряване на биоразнообразието, намаляване на разходите за охлаждане през топлите месеци от годината.

Сред множеството екологични проблеми замърсяването на въздуха в помещенията има най-пряко въздействие верху здравето на човека и, косвено върху производитеността на неговия труд. Последиците за здравето, причинени от замърсяването на въздуха в закритите помещения, включват алергии, астма, инфекциозни болести и др. Широкоразпространените хронични и по-нискостепенни последици в някои сгради се разглеждат като „ синдром на болната среда“. Хората прекарват по-голяамата част от времето си в сградите, но с увеличаването на употребата на органични  разтворители, материали за повърхностна обработка  отделящи летливи органични съединения, почистващи препарати, както и офис техника, замърсяването на въздуха в помещенията се превръща в сериозна грижа. Не е тайна, че растенията, особено някои видове, улавят вредните вещества от въздуха като формалдехиди, бензол, трихлоретилен, ксилен, толуол…вещества изпускани от заоникалящите ни предмети в ежедневието – мебели от ПДЧ, лакирани мебели, почистващи препарати…

Приложението на вертикалното озелеяване позволява интензивно насищане на средата с растителност с минимална изплозвана хоризонтална площ. За сградната обвивка особено подходящи са калканните стени на сгради, инфраструктурни обекти, както и стени в близост до натоварени автотрасета.

За итериора- повишава влажността на въздуха – особено важно при употреба на климатизация през летния период, когато наличието на растения понижава температурата с 2-3 градуса, както и в отоплителния период, когато въздухът в помещенията се засушава.

фиг. 2
фиг. 3
фиг. 4
фиг. 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • За офис сгради- атриумни пространства, фоайета, рецепции, стаи за   почивка, кафенета, големи офисни пространства нуждаещи се от разделяне на работните места.
 • За жилищна сгради- в зависимост от обема и конфигурацията- дневни…
 • Хотели – лобита, рецепции, басейни, спа, трапезарии

Системи:

 • Системи с почва- сакции или панели в които се засаждат растенията. Различни видове с различни размери, форми и връзки (фиг.4)
 • Системи с увивни растения (фиг.5)
 • Системи на базата на хидропониката (фиг.2)
 • Комбинирани системи

Необходими условия:

 • Вода
 • Светлина
 • Концепция

 

арх. Симона Гергова